Tarihi hatırlayanlar mı yazıyor?
Egemenlerin ardı arkası kesilmeyen hukuki, siyasi, fiziki saldırılarının asıl muhatabı, esasında bu kolektif hafızanın kendisidir. Egemen güç doğrudan birey yerine; kolektif hafızanın oluştuğu mekânı ve kolektifin kendisini düşman koltuğuna oturtur. Böylece yüzleşmek, hesaplaşmak olarak paye biçilen birçok toplumsal konu egemenin lehine sönümlenecektir. Denilebilir ki ezilenler ile egemenlerin arasındaki bu unutmama-unutturma savaşı doğrudan toplumun hafızasının hedef alındığı bir mücadeleye dönüşür.
Duvar Kitap Dergi sayı 131... Sömürünün karşısında bir düşünür: Frantz Fanon
Bu sayımızda dünyanın sayılı filozoflarından Frantz Fanon'u ve yapıtlarını ele aldık. Fırat Mollaer, Emek Erez, Onur Kartal, Esin İleri, Hasan Kılıç ve Aşîtî Azad Fanon'un düşünce dünyasını kaleme aldı.
Yavuz Önen: Demokratik Türkiye talebi önceliklidir
HDP Kurucu Eş Genel Başkanı Yavuz Önen'in kaleme aldığı 'Hayatı Sevdim', Dipnot Kitap tarafından raflarda yerini aldı. "Türkiye solu, Kürt meselesinden sürekli uzak duran bir tavır sergiledi" diyen Önen ile kitabını, insan hakları mücadelesini ve Türkiye solunu konuştuk.
'Bir dünya kalıntısı üzerinde': Fransız Devrimi’nde Siyasal Düşünceler
Fransız Devrimi’nde Siyasal Düşünceler ve Mücadeleler 1789-1794 Özgürlüğün İcadı'nda, Fransız devrimcilerinin söylevlerinden, yayımlanan broşürlerden, gazete yazılarından aktarılan uzun alıntılar var. Böylece okur devrimin, devrimcileri nasıl sürüklediğini görüyor; sadece devrimciler tarafından dile getirilen fikirleri değil, bu fikirlerin altındaki felsefi derinliği ve dile getirilişteki güçlü belagati de fark ediyor.
Pandemide politik polisiye: Kuzey İrlanda siyasetini Dedektif Sean Duffy’den öğrenin
Tam da içinden geçtiğimiz günlerin karamsarlığı içinde Kuzey İrlanda polisiyesi okuyunca romanların havasını yakalamak, adeta söz konusu romanların içinde yaşamak mümkün oluyor. Dipnot Yayınları’ndan çıkan Adrian McKinty imzalı üç kitap, sırasıyla Soğuk Toprak, Sokakta Siren Sesleri ve Yarınsız Ülke bizi 1980-85 arasının Kuzey İrlanda’sına ışınlıyor denilebilir
Derve bizim şimdimizi de değiştiriyor
Jînda Zekioğlu’nun, Şırnaklı bir ailenin üç kuşağından kadınların anlattıklarına ve Kürtlerin başından geçen olaylara odaklanan kitabı “Derve” Dipnot Kitap tarafından okurla buluştu. Aksu Bora’nın önsözünü yazdığı çalışma, bir ailenin Kürt coğrafyasının tamamına uzanan sert hikâyesini, anlatı türünde okura sunuyor.
Dipnot Yayınları: Tünelin sonunda ışık görünmüyor
Dipnot Kitap’ın yayın yönetmeni Emir Ali Türkmen ile mail yoluyla bir röportaj gerçekleştirdik. Korona virüsü salgınının yayıncılığı nasıl etkilediğini, Dipnot Kitap’ın bu süreçteki üretimini ve evde kalmak meselesini konuştuk.
Derve: “Umut, dayanışma, hasretlik”
Jînda Zekioğlu yeni kitabı Derve’de “Acıyla yoğurulup onca yokluktan geçip de göğü yırtan mermilerin ve uçak seslerinin ardından ‘tükenmiş’ gibi duran yedi kadınla konuşmasını kitaplaştırmış.”
Yeni bir soykütüğü denemesi
Türkiye Solundan Portreler, sosyalist solun düşünsel kaynaklarını ele alırken, sosyalist solun ajit-prop bir tarihinden ziyade, ayağını bastığı topraklardaki serüveni üzerine komplekssiz bir biçimde düşünmenin yollarını arayan bir kitap.
“Sol kendi milliyetçi-devletçi hafızasıyla hesaplaşamadı”
Türkiye Solundan Portreler isimli kitap Dipnot Yayınları tarafından Nisan ayında yayımlandı. Kitapta, Türkiye solunun bilinen 17 isminin, kitabın editörleri Emir Ali Türkmen ve Ümit Özger’in deyimiyle, gerek biyografik anlatımlar gerekse siyasî fikirlerini gözler önüne sermek yoluyla terekesini irdelemeyi hedefliyor.
Derdimiz Has Edebiyat
Ümit Özger: Eleştirel popüler yayıncılık yapıyoruz. Edebiyat ve çocuk, kuram ve araştırma-inceleme dizilerimizden yayımladığımız metinlerde ilk baktığımız yer cari tahakküm ilişkilerine, doğanın ve insanın sömürüsünü koşullayan bölüşüm ilişkilerine eleştirel optikten bakılıp bakılmadığı.
Entelektüel ve kulaklar
Gayatri Chakravorty Spivak’ın Madun Konuşabilir mi? makalesi Türkçeye çevrildi. Spivak’ın metninin geneli için söylenebilecek temel şeyler “coğrafi kaydırma” ve “üstüne yazma” olacaktır.
'Siyah İktidarı' neyi anlatıyor?
Carmichael, "Siyah İktidarı" kavramsallaştırarak Siyah halkların sorması gereken zor soruları sormasının yanında sorulara güçlü yanıtlar da sunmuştur.
Sosyalist Hareketi Nasıl Bilirsiniz? Erkek Egemen! Oysa “Kadınlar Hep Vardı”
Feryal Saygılıgil'in "Kadınlar Hep Vardı- Türkiye Solundan Kadın Portreleri" erkek tarih yazımına güçlü bir itiraz...